Traditionella sorbiska påskägg i vaxbatikteknik.
Traditionella sorbiska påskägg i vaxbatikteknik.

Tekniken

Hur görs då de vackra äggen? Ska jag verkligen berätta hemligheten?

 

 

 

😉

 

 

Nu ska jag vara allvarlig.

 

Vaxbatik är den vanligaste av de tekniker som sorberna använder för att dekorera ägg. Den kallas ”jejka pisać”, skriva ägg.

Andra metoder är att fräta eller skrapa fram vita mönster på färgade ägg eller applicera färgat vax på vita ägg, men i min familj har vi bara använt batiktekniken. Liknande traditioner finns i många östeuropeiska länder.

Redskapet är en gåsfjäder där man klipper bort allt utom en liten trekant/romb etc. i spetsen. Fjädern doppas i smält vax som man ritar själva mönstret med. Sedan färgas ägget och vaxet avlägsnas så att mönstret framträder i vitt. (Man kan även använda ljusbruna eller ljusgröna ägg, men kontrasten blir bäst med vita ägg.)

På de flerfärgade äggen upprepas helt enkelt proceduren flera gånger, t.ex. kan man färga i gult först, sen rita lite till mönster, färga i orange, mer mönster, färga i rött…
Gör man fel eller får vaxstänk är det kört, för det går inte att färga över även om man skulle skrapa bort vaxet.

De geometriska formerna är traditionella magiska ornament; t.ex. står trekanten eller vargtanden för kraft och är en skyddssymbol, solen symboliserar värme, ljus och växtkraft, cirkeln skulle skydda gården. Med hjälp av fantasin kombinerar man dessa till unika mönster.

 

En väldig massa urblåsta ägg väntar på att bli målade.